Sveznadar savjetovalište za posao

 

Odjeven da dobije posao

 

 

 

Ovdje izneseni savjeti odnose se samo na muškarce.

Zašto?

 

Pa opšte je poznato da žene imaju urođeni modni gen, pa bi davanje savjeta kako da se obuku, ličilo na savjetovanje ribama kako da plivaju.

 

Dress to job

Onakav si kako se oblačiš, izuzev ako nisi.

Pravila poslovnog odjevanja i pravila odjevanja kad se traži posao nemaju, ili imaju vrlo malo zajedničkog.
Kod traženja posla je jedna od najvažnijih stvari je da odjećom pokažete pripadanje određenoj grupi.
Svojim odjevanjem treba da pokažete da jeste, ili želite biti dio grupe.

Pet pravila

Čarape i cipele
Bijele čarape bile, pa prošle...
Do prije desetak godina osnovna preporuka bi bila da obučete bijele čarape i žute cipele..
Zašto?
Pa tadašnji poslodavci, odnosno oni koji su odlučivali o poslu, su nosili bijele čarapice, bez obzira na boju odjela i cipela.
Vremenom su naučili da to ne ide, pa danas imaju crne čarape i cipele, a sa podozrenjem gledaju na sve koji se nisu rješili ovog modnog detalja.
Samo u slučaju da Vam je direktor zemljak dopušten je ovaj modni detalj.

Kravata?
Izbjegavajte kravatu na prvom intervju za posao.
Kravata je kod nas još uvijek simbol šefa. Nošenje kravate će pokazati ambiciju da postanete šef. Ambicija nije baš na cijeni, zato zimi preporučujemo rolku, a ljeti košulju kratkih rukava.

Boje?
Nekad je plavo zelena kombinacija označavala vrhunac neukusa ili ukusa, zavisno od nijanse. Neutralan izbor boja u kojoj dominira siva i plava je dobitna kombinacija. Jasno pokazuje da ne želite štrčati..
Izbjegavajte politički provokativne boje, naročito crnu i crvenu.
Svoju političku saglasnost sa šefom pažljivo izvažite. Ukoliko niste 100% sigurni u opredjeljenost šefa demonstrirajte političku nepismenost, ali bez pretjerivanja.

Dezodorans?
Izbjegavati.
Miris je u životinjskom svijetu jedno od sredstava obilježavanja teritorija. U 90% slučajeva šef želi biti i alfa mužjak, pa će Vaš miris nerjetko doživjeti kao prijetnju. Zato kao maksimalan mirisni aranžman upotjebite neki After Shave.
Kao specijalni efekat upotrijebite luk. On pokazuje da ste narodski čovjek, naš čovjek.
Ovdje treba razraditi taktiku. Ako idete na sigurno poješćete četvrt glavice crvenog luka (normalno sa odgovarjućom podlogom) i poslije toga kratko (ne duže od minuta) kao refreš koristiti žvakaću. To Vašem dahu treba da pridoda notu respekta (kao željeli ste da odstranite miris.
Za one koji vole rizik (koji se isplati u oko 30% slučajeva) predlažemo sličnu kombinaciju sa bijelim lukom.

 

Ipak nešto za dame

Samo nekoliko kapi Chanela No 5.

I to kao jedini odjevni detalj.

Zašto?

E, pa mi nismo XXX sajt, smislite same, a neka Vas opredjeli savjet kreatora ovog parfema čuvene Coco Chanel. Na pitanje gdje žena treba nanijeti kapi mirisa, Mademoiselle odgovara:  Ne gdje “želi”, već gdje “očekuje”. Zapamtite to.

Coco


Nakit?
Izbjegavajte, ali naglašeno lažni Rolex i Dupont upaljač Vam mogu pomoći. Zašto?
Pa pokazuju da želite da imate. Oni koji ne žele da imaju su opasni i potencijalno pošteni. A oni koji imaju orginal su opasni, jer su im prohtjevi potencijalo veliki.
Kako prepoznati i demonstrirati da su Rolex i Duponnt lažni? Pa ako ste ih nabavili po cijeni manjoj od 20 Evra, rijetko ko neće prepoznati repliku. Ako sumnjate, najbolje je da okrnjite (razbijete) staklo sata i izgrebete upaljač. Znalci znaju i kakve boje treba biti plamen, ali to je već suvišna finesa. Jer ne preporučujemo da palite cigaretu. Upaljačem se samo igrajte. Nervozno. Dobro je biti nervozan, to pokazuje Vaš respekt prema šefu.

E moj druže Alija, lakše je otići na mjesec nego pošteno naći posao

 

 

kuda dalje 

sva prava zadržava mojTim
Copyright © 2010-2011 plus 2022 & M.M.