Sveznadar savjetovalište za posao

 

More, MITO bekrijo 

 

Dok i mi ne postanemo pravna država

 

Primanje mita
Član 367
Službeno lice koje neposredno ili posredno zahteva ili primi poklon ili drugu korist ili koje primi obećanje poklona ili druge koristi za sebe ili drugog da u okviru svog službenog ovlašćenja izvrši službenu radnju koju ne bi smelo izvršiti ili da ne izvrši službenu radnju koju bi moralo izvršiti,  kazniće se ….


Službeno lice koje neposredno ili posredno zahteva ili primi poklon ili drugu korist ili koje primi obećanje poklona ili druge koristi za sebe ili drugog da u okviru svog službenog ovlašćenja izvrši službenu radnju koju bi moralo izvršiti ili da ne izvrši službenu radnju koju ne bi smelo izvršiti, kazniće se ....
...............

Davanje mita
Član 368
Ko službenom ili drugom licu učini, ponudi ili obeća poklon ili drugu korist da službeno lice u okviru svog službenog ovlašćenja izvrši službenu radnju koju ne bi smelo izvršiti ili da ne izvrši službenu radnju koju bi moralo izvršiti ili ko posreduje pri ovakvom podmićivanju službenog lica, kazniće se .....


Ko službenom ili drugom licu učini, ponudi ili obeća poklon ili drugu korist da službeno lice u okviru svog službenog ovlašćenja izvrši službenu radnju koju bi moralo izvršiti ili da ne izvrši službenu radnju koju ne bi smelo izvršiti ili ko posreduje pri ovakvom podmićivanju službenog lica, kazniće se ….

Pravno gledano, mito i korupcija su nezakonite i protuzakonite radnje oličene u vidu materijalnog pritiska/poklona, direktno ili indirektno, jedne osobe na drugu, s ciljem ostvarenja neke vrste nelegalne dobiti. U svakoj pravnoj državi podmićivanje, primanje mita i posredovanje u podmićivanju, kao ataci na pravni poredak i zakon - kažnjivi su.

Ali najbolje da se vratimo malo u istoriju i da ispričamo jednu priču od prije stotinjak godina.

Kako je Austrougarska rješila bakšiš u Bosni

Anektiranjem Bosne, nasljedili su i razne običaje pa i bakšiš (mito, korupcija). Država ga je je odmah zakonom ukinula ali džaba, bakšiš je i dalje carovao i svi su bili nezadovoljni: država jer se ne poštuju zakoni, narod jer bez bakšiša ništa ne može a " imamo baš dobar zakon koji to zabranjuje". (Čini li Vam se slično?)
Monarhija je onda promenila pristup i ozakonila davanje-primanje bakšiša ali je tačno propisala koliko se kome daje.
Skoro svi su bili zadovoljni: država jer je regulisala bezakonje, narod jer postoje neka pravila odnosno Cjenovnik a i primaoci jer više ne moraju da se preganjaju.
Posle izvjesnog vremena, kada su pohvatali realne cjene, država je povećala plate svojim službenicima za sumu bakšisa koji su ubirali i proglasila prvobitni zakon kojim je bakšiš zabranjen. Skoro svi su bili zadovoljni; najviše država jer se zakon poštuje a i narod jer ne mora više da daje bakšiš a i primaoci jer finansjski nisu štetili a nadalje mogu da budu savjesni službenici u "prvim borbenim redovima" za primjenu zakona.

Evo ti ga Mito

Mitološki cjenik - cjenovnik mita

Mada nisam siguran da će u ova vučija vremena primaoci ikad biti zadovoljni dajem sljedeći  Cjenik sa nadom da će poslužiti u iste svrhe kao u K&K monarhiji.

Da niko ne zna

Prva kategorija
Pripravnik, prvi posao, manje od tri godine na birou
Visina potrebnog mita 18 mjesečnih plata (Vaših).
Obrazloženje: Prosječno čekanje na posao je više od 5 godina pa primalac ustvari čini uslugu davaocu u visini 6 plata.

Dodatno obrazloženje: Pošto je očekivani izvor mita kredit, usluga se anulira i davaoc je na negativnoj nuli.

Druga kategorija
Penzioner, firma mu otišla u stečaj, traži posao duže od 6 mjeseci i potrebno mu je manje od deset godina stažado pune penzije
Visina potrebnog mita odgovara dvostruko uvećanom mitu potrebnom za invalidsku penziju. Mito za invalidsku penziju odgovara visini 24 invalidske penzije.
Obrazloženje: Prosječno starosne uživanje penzije je 12 godina, a invalidske 18, pa elementarna matematika daje pozitivnu nulu kod ovog ulaganja.
U slučaju da ste ženskog pola potrebno je da izvšite korekciju množenjem dobivene sume sa 1,7 zbog očekivano dužeg života.

Svi ostali se mogu svrstati u treću kategoriju nesretnika
Ova kategorija podrazumjeva neposrednu pogodbu. Osnov neposredne pogodbe je šest plata rukovodećih službenika u Službi za koju aplicirate, bez obzira na Vaše radno mjesto. Skala pogađanja ide od 3 za one koji su na granici prve kategorije, do 7 za one koji su na granici druge kategorije.
Obrazloženje: I primalac i davalac su dovoljno iskusni da znaju da tako treba. Davalac treba da ukalkuliše i trošak najmanje tri poslovna ručka i jedne neformalne pijanke.

Napomena: Korištene konformne i proporcionalne metode obračuna kamata koja se obijaju o glavu davaoca.
Izvor podataka: NonTransparency Balkan group

E moj druže Alija, lakše je otići na mjesec nego pošteno naći posao

 

 

kuda dalje 

sva prava zadržava mojTim
Copyright ©  & M.M.